Ehdokas esittää: yhteiskunnalle säästöjä loma-aikojen uudelleentarkastelulla

Kati-Erika Timperi kirjoittaa Keskisuomalaisessa tänään, että yhteiskunnan pitäisi hankkiä säästöjä yhdenvertaistamalla loma-aikoja. Rohkea esitys ja ihan oikein, että joku uskaltaa puuttua tähän asiaan, joka on tasa-arvoisuuden nimissä räikeä epäkohta etenkin, kun kansa vaatii alati äänekkäämin kaikkien erojen kaventamista.

Joku sanoi kirjoituksen kommenttiosiossa, että kyllä hänen duunikollegansa ovat lomansa ansainneet. Toki, varmasti ovat. Kukapa meistä ei olisi.

Mutta nykyinen julkisen puolen antelias lomajärjestelmä tekee sen, että osan suomalaisten työ on arvokkaampaa kuin toisten. Entäpä jos me julkisten puolen kulujen maksajat emme joku päivä jaksakaan maksella kaikkea?

Kun Suomen vienti romahti vuoden 2008 jälkeen, vastaavanlaista tilannetta ei ole aiemmin tapahtunut Suomen taloushistoriassa. Meiltä puuttuu vientituloja tällä hetkellä jopa 30 miljardia euroa vuodessa, jotta julkisen sektorin kustannukset pystyttäisiin rahoittamaan ilman lisävelkaantumista.

Maamme kilpailukyky verrattuna muihin EU-maihin on romahtanut samalla kun julkiset menot, julkinen velka ja kokonaisveroaste ovat kasvaneet hallitsemattomasti. Kuten Teknologiateollisuus kirjoittaa, ongelman ratkaiseminen tulee koskettamaan kaikkia suomalaisia. Julkisten menojen leikkaustarve on sen mukaan 10-15 miljardia euroa.

 

2015-04-16-drg
Kuva: Teknologiteollisuus

Olisiko siis vihdoin aika niputtaa kansallinen vyönkiristysohjelma niin, että jos vaaditaan kaikkien osallistumista säästötalkoisiin, niin se sitten koskee kaikkia? Ihan jokaista.

Aiheesta on vaikea keskustella rakentavasti julkisella puolella työskentelevien kanssa, sillä moni ottaa asian henkilökohtaisella tasolla ja jostain syystä kokee, että tässä kyseenalaistetaan juuri hänen työpanostaan. Sitähän ei tietystikään tehdä.

Samoin ihmisten olisi syytä ymmärtää, että valtion kassa ei ole pohjaton kirstu, jonne universumi syytää määrättömästi rahaa kaikkien yhteiseksi hyväksi. Mielenkiintoista nähdä, löytyykö ensi vaalikaudella tulevilta kansanedustajilta taistelumieltä puuttua tämän asian korjaamiseen? Valistuneelta edustajistolta se olisi vastuullista toimintaa.

 

Mainokset