Kamala, kutsuva Kanavuori

Aina, kun kiipeän Kanavuoreen vannon, että se on tasan viimeinen kerta. Vaan eipä mene kuin hetki, kun löydän itseni jälleen läähättämästä kivikosta nokka osoittaen kohti vuoren huippua.

Kiipeäminen on ihan kamalaa, teki sen mistä suunnasta ja mitä reittiä hyvänsä. Silti louhikot, kivikot ja jyrkänteet vetävät kummasti puoleensa.

Tarkennukseksi: Kanavuori sijaitsee Vaajakoskella, Leppäveden ja nelostien kupeessa.

Kanavuoren luontopolku

Tänään kapuamisvimman aiheutti optimaalinen ilma: auringonpaiste, reipas tuuli ja +12 asteen kiva lämpötila. Se, että olin vastikään vetänyt mahan täyteen intialaista, alkoi muistua mieleen ensimmäisillä rappusilla. Kädet hapuilivat juomapulloa, jonka olin tietysti unohtanut autoon. Niskaan hengitti innokas lenkkeilijäduo, ja edessä kiljui päiväkoti-ikäisiä ipanoita. Mietin, josko vain palaisin takaisin ja lähtisin kotiin tekemään töitä. Mutta Nappi oli niin innoissaan, että huulta purren ja hikeä pyyhkien pusersin eteenpäin. Kuvittelin päähäni Peltorit ja ohitin äänekkäät lapsi-ihmiset.

Leuha-kalliolle päästyäni tasasin hengitystä parin sekunnin verran ja jatkoin 3. rastitaululta sinivalkomerkittyä polkua kohti vuorelle johtavaa tietä; tykkään kävellä tasaisen kangasmaastopolkulenkin ennen kuin suuntaan Pikku-Leuhan kauniille näköalapaikalle.

Pikku-Leuhalle päästyäni äänekäslapsinen perhe istui kalliolla – hiljaa, sillä muksuilla oli suut täynnä retkievästä. Ja he sattuivat istumaan juuri sillä parhaalla spotilla, josta avautuu makea näköala alas Vaajakoskelle, ja tästä ko. syystä sieltä ei ole fotoa. Sori.

Nautin hyttysvapaasta kävelystä ja loppumatkan ruuhkattomasta polusta. En kuitenkaan jatkanut polkua loppuosan kauniille kallioille ja siirtolohkareelle, vaan pudottauduin keskivaiheen polkua alas kauniissa lehtomaisemassa Etu-Kanavuorentielle ja kohti autoa.

Sportstrackerin mukaan tämän kertainen reitti oli 2,9 km ja aika 55 min. Nousua 131 metriä. Kokonaisuudessaan merkattu luontopolku on mitaltaan 3,5 km.

Tulovinkki: auto kandee jättää Naissaaren parkkiin, jossa on paljon enemmän tilaa kuin polun alkupisteellä paperinkeräysastian luona.

Lisäinfoa Jyväskylän kaupungin sivuilla >

Nyt on taskussa yliannos kamalaa Kanavuorta, kunnes taas…

Kanavuoren luontopolku