Valitse fiksusti, valitse kasvisruoka. Eläinten syömisen takia olemme keskellä koronatragediaa.

Somessa vaadittu ”inhimillisyyttä koronapotilaiden kärsimykselle”. Totta kai pitää olla myötätuntoinen toisten ihmisten sairastaessa, se on selvää.

Mutta myötätuntoa olisivat kaivanneet myös ne lukemattomat eläimet, jotka koronaviruksen alkulähteillä kärsivät, ja joiden epäinhimillisestä kohtelusta koko vitsaus sai alkunsa. Eläinten syömiseen liittyy aina pandemiariski.

Meillä ei ole mitään oikeutta kohdella eläimiä näin. Koronavirus on tästä aiheellinen muistutus.

Olisi nyt hyvä pysähtyä miettimään, että samaa eläinten riistoa teemme myös täällä sivistyksen kehdossa, eikä se ole ookoo.

Kiinan toreilla säilötään kamalissa oloissa trokattuja villieläimiä, mateilijoita ja seuraeläimiä. Paniikissa olevien eläinten teurastuksia tehdään paikan päällä, jotta kuluttajat saavat takuutuoretta lihaa. Nämä torit ovat täydellisiä tautihautomoja.

Täällä meillä sama tapahtuu julkisilta katseilta piilossa eläinkasvattamoissa ja lopuksi teurastamoissa. Eläimistä on tehty raaka-ainetta, jonka tuotantoprosessi ei huomioi jokaisen eläimen olevan ainutkertainen, tunteva olento.

Teollinen eläintuotanto on maailmanhistorian häpeäpilkku.

Pelkästään broilereita kuolee Suomessa miljoona yksilöä ennen ruokapöytiimme päätymistä.

Ylijalostetut linnut elävät ahtaissa tiloissa, ulosteidensa ja kuolleiden lajitovereidensa keskellä. Luonnotonta, epäeettistä, moraalitonta, anteeksiantamatonta. Ihan yhtä anteeksiantamatonta kuin eläinten kohtelu Kiinassa.

Se, että ruokaturvallisuuden varmistamiseksi panostetaan vahvemmin eläintautien ehkäisemiseen, ei ole moraalisesti tai eettisesti oikea vaihtoehto. Oikea ratkaisu on vähentää liharaaka-aineen tuottamista.

Tänä päivänä lihansyönti ei ole hengissä selviytymisen edellytys, vaan tietoinen valinta.

Lihan pitäisi olla harvinainen luksustuote, ei jokapäiväinen eväs jo muutenkin yli omien tarpeidensa syövälle kansalle. Olemme lihavampia kuin ikinä. Sydän- ja verisuonitaudit kalvavat ja aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia. Eläinproteiinin ja -rasvan ylikulutus on kestämötäntä. Syömme niitä joka päivä.

Toimillamme tällä planeetalla on vaikutuksia, joiden seurauksena meitä piinaa parhaillaan koronavirus; ihmiset sairastavat, menehtyvät ja kansantaloudet ovat sekaisin. Yrityksiä kaatuu, massatyöttömyys uhkaa. Ekonomiset vaikutukset saattavat johtaa maailman ennennäkemättömään kriisiin.

Kasvipohjainen ruokavalio on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

Karanteenivarastoa haaliessa kannattaa muistaa, että kasvisruoka säilyy monia eläinperäisiä paremmin & pidempään!

Esim. Kauramaitopurkit säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä, kun taas voimakkaasti prosessoitu lehmänmaito happanee kylmässäkin varsin nopeasti.

Esim. proteiinirikas Vöner, täydellisen aminohappokoostumuksen omaava Nyhtökaura ja herkulliset Beanit-suikaleet ovat ympäristötietoisen ostajan fiksuja valintoja. Kuivatut pavut & linssit ovat parasta proteiinia ikinä.

Viimeistään nyt kannattaa pysähtyä miettimään omia ostotottumuksiaan ja jättää tehotuotetut jauhelihat, kanasuikaleet ja kananmunat kauppaan.

Teollinen eläintuotanto on kansanterveydellisesti kyseenalaista, epäeettistä ja tarpeetonta. Plus että se on yksi suurimmista syistä ympäristön tuhoutumiseen, lajikatoon ja käsillä olevaan ekologiseen kriisiin.

Kuva: AdobeStock