World well travelled: Taiwan

Kun kuuntelin Hong Kongin lennolla vieressäni istuneen slovenialaisen entisen lentäjän juttuja myrskyistä, ei juomien läikkyminen laseista enää harmittanut; olihan tämä pompottelu varmaan vähän eri kuin 150 m syvyiset ilmakuopat jossain Brasilian ukkosrintamassa. Silti odotin kyydin tasaantuvan ja ajatukset vaelsivat takaisin edelliselle lennolle, kun Dragon Airin koneesta poistuessamme kapteeni kiiruhti huolestuneen näköisenä tutkimaan vasenta moottoria yhdessä mekaanikkojen kanssa. Toivottavasti tässä koneessa ei olisi mitään probleemia.

Rytkytyksen sijaan yritin kiinnittää huomion Cathay Pacificin elokuvatarjontaan, joka on mannertenvälisillä lennoilla vallan kiitettävä, eikä lentoaika edes riitä kuin pienen osan kollaamiseen. Samoin ruoka, sillä tarjottavat vegeversiot päihittävät monet vastaavat maankamaralla ostetut mennen tullen.

150408-1
Hotellihuoneesta avautui upea näköala Kaohsiungin satamaan ja Etelä-Kiinan merelle #85skytowerhotel

Muutaman päivän tehdaskierros toisella puolella maapalloa saa aikaan dizzy feelingin viimeistään paluumatkalla. Koska Suomessa pääsiäispyhät olivat kuulemma säiden osalta ankeat, ei niiden viettäminen töiden merkeissä harmittanut. On itse asiassa aikamoinen etuoikeus päästä työn puolesta käymään Kaohsiungin kaltaisissa paikoissa, joihin ei ehkä tulisi muutoin päädyttyä.

Reality checkinä matka Taiwaniin oli tarpeellinen. Siinä missä meillä työntekijät pitävät kiinni 7,5 työpäivästä taukoineen kaikkineen, Taiwanissa paahdetaa aamusta iltamyöhään ja viikkoa venytetään lauantaillekin. Yhteistyökumppanimme kertoivat pitävänsä vuosittain viikon verran lomaa kiinalaisen uuden vuoden aikana. Hymy on silti herkässä eikä turhasta nurista. Suomea huomattavasti kevyempi työn verotus varmasti auttaa osaltaan olemaan tyytyväinen työtilanteeseen.

150408
Ruokamarkkinat kaupungin ytimessä

Oikeastaan tuntuu, että kaikki hymyilevät Taiwanissa – tai ainakin Kaohsiungissa. Miljoonakaupungin vilskeessä ihmisiä yhdistää iloinen olemus. Liekö syynä lämpö ja aurinko; siinä ilmanalassa on vaikea olla pahalla päällä. Ainoastaan jalankulkijoiden kohtaama vähäinen kunnioitus mopoilla ja autoilla liikkujien keskuudessa tekee särön muuten positiiviseen kansaan.

Kaohsiung on jännä sekoitus Kiinaa, Thaimaata ja lännen nyansseja. Mikään ykköskohde lomareissulle se ei silti ole, mutta mielenkiintoinen työmatkakohteena. Päivät, kuten aina työreissuilla, ovat ympäripyöreitä, ja hotellissa piipahdetaan vain pikaisesti vaihtamassa vaatteita ja painamassa yöllä päätä tyynyyn.

Harmi sinänsä, sillä tämänkertaisessa hotellissamme olisi voinut tuijotella taivaanrantaan määrättömiä aikoja. 70. kerroksesta avautui hieno näkymä merelle yli kauppasataman. Siitä samaisesta satamasta lähtisivät tuota pikaa ensimmäiset tilaamamme laitteet kohti Suomea.

150408-17
85 Sky Tower Hotelin näköaloja ilta-auringossa

Yhteistyökumppanimme halusivat esitellä meille palan maansa rikasta historiaa ja ajoimme Fo Guang Shanin buddhatemppelille. Kun matkalla hämmästelin moottoritien laitaan pysäköityä tyylikästä poliisi-BMW:tä, isäntämme naurahtivat ja tuumasivat, että saaren toisesta päässä Taipeissa moottoripyöräpoliisit ajavat harrikoilla. Niin, no, kurvaileehan Romaniassakin joku onnekas poliisipartio Porchella. Vähän toista kuin meidän paukkupetejen transportterit.

Matkan taittuessa spottasin vuorenrinteestä mielenkiintoisen näköisen kiemurtelevan rakennelman muureineen ja kivineen ja tiedustelin, mikä se mahtaa olla. Isäntämme kertoi sen olevan hautausmaa, ja kieltäytyi visusti edes vilkaisemasta sen suuntaan. Hämmästelin reaktiota, ja kuulin, että vanhemmat sanovat lapsilleen, että jos katsoo hautausmaalle, näkee kummituksia. Siksi sinne ei kurkita aikuisiälläkään.

150408-4
Fo Guang Shan Monastery

Buddhatemppeli oli huimaava, ja kolmenkymmenen asteen helteessä ja auringonpaahteessa se tuntui lähes epätodelliselta. Temppelialueen siisteys yllätti. Vapaaehtoistyöntekijät huolehtivat siitä, että kaikkialla on puhdasta. Vietimme 20 minuuttisen buddhalaisnunnan vetämässä rukous-/meditointituokiossa, mikä oli edellytys sille, että pääsi katsomaan upeaa buddhateemaista näyttelyä, jossa oli sekoitettu onnistuneesti tuhansia vuosia vanhoja elementtejä ja nykyteknologiaa.

Ison buddhan puoleiselta temppelialueelta siirryimme hiljaisemmalle puolelle, jossa kiipesimme ensimmäisenä kultaisten buddhapatsaiden täyttämälle kukkulalle. Jokaisessa buddhassa oli nimikyltti lahjoittajansa mukaan.

150408-20

150408-12

Piipahdus Kaohsiungin sykkeessä

Saimme nipistettyä pari tovia pyörähtääksemme kaupungilla. Ilma oli uuvuttavan kuuma, ja hakeuduimme varjon puolelle kävelemään, kuten paikallisetkin. Taiwanilaiset suojautuvat huolellisesti auringolta ja kuumuudesta huolimatta monet pukeutuvat pitkähihaisiin paitoihin. Shortseja näkee vain harvalla.

Koska suomalaiselle on tyypillistä kaivata kaljaa tuollaisissa olosuhteissa, mielessämme siinsi kiva terassi, johon voisi istahtaa huurteiselle. Sellaisia ei löytynyt. Tai no, löytyi yksi. Tilasimme oluet, mutta saimme rapukeittoa. Hienoisen pettyneinä päädyimme Seven Elevenin kautta pussikaljalle messukeskuksen Love Beachille. Se oli jotain!

Ruoka Kaohsiungissa oli fantastista ja sitä oli aina tarjolla paljon. Olin asennoitunut sen olevan samantyyppistä rötkyräipettä & täynnä yllätyksiä kuin manner-Kiinan puolella, mutta ilokseni olin väärässä. Erityisesti kasvis- ja vegaaniruoat yllättivät, jopa niin paljon, että koin uudenlaisen ruoanlaittoinnon palattuani Suomeen.

Linkkejä:
85 Sky Tower Hotel Kaohsiung
Vegan Taiwan

Transforming the mind, one realizes Buddhahood.
When spring arrives, the mountain bloom.
Therefore, let your compassionate hands be lifted
To soothe and calm the minds of all beings.

150408-13