Did you know?

Mikä on ylivoimaisesti suurin (ja täysin ilmainen) ympäristöteko, jonka tavallinen ihminen voi tehdä? Lopettaa naudanlihan syönti/liha- ja maitotuotteiden kulutus.

Olin Sleepless in Screamrock ja katsoin Netflixistä Leonardo di Caprion tuottaman Cowspiracyn. Siihen asti olin ajatuksessa, että fossiiliset polttoaineet ovat suurin uhka maapallolle, kunnes silmiä avasivat YK:n raportti ja ilmastoasiantuntijoiden pöytään lyömä karu data:

  • Suurin syy ympäristön tuhoutumiseen on karjatalous
  • Lihan ja maidontuotanto tuottaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin kaikki liikenteen päästöt yhteensä
  • Maatalouden osuus USA:n vedenkulutuksesta on 80-90 %
  • Yhden 100 g jauhelihapihvin tuottamiseen tarvitaan 2500 litraa vettä
  • karjan metaanikaasu on 86 kertaa tuhoisampaa kuin ajoneuvojen hiilidioksidi

Kammottavaa. Eikö tämän pitäisi olla jokaisen ympäristöjärjestön ja –lobbarin agendalla #1? Kurkkaus greenpeace.fi-sivulle näyttää, että edes siellä asia ei nouse esille. Fokus on teollisuuden ja energiatuotannon kivittämisessä.

Entäpä Vihreät; kai puolue ottaa tähän ympäristöä rankasti kurittavaan ongelmaan vahvasti kantaa? Ei ota. Se ei mainitse ympäristöohjelmassa asiaa sanallakaan. Miksi ei? Ville Niinistö on ollut viime aikoina valtavan tyrmistynyt kaikesta päivänpolitiikkaan liittyvästä – miksei karjatalouden massiivisista ympäristöhaitoista?

Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkien elämään. Ihan jo siksi kannattaa kurkata http://www.cowspiracy.com

150930-cow