Meathooked, End of Water ja halvat hampurilaiset

Vielä viime syksyyn asti olin ollut siinä uskossa, että suurin syy ympäristön tuhoutumiseen on liikenteen päästöt. Cowspiracy läjäytti kuitenkin kylmäävät faktat pöytään: planeetan kiistattomasti mittavin tuhoaja on karjatalous. Lihan ja maidon tuotanto aiheuttaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin kaikki liikenteen saaste yhteensä.

160306-35

Karjan metaanikaasu on ällistyttävät 86 kertaa tuhoisampaa kuin ajoneuvojen hiilidioksidi. Etelänlomalle lentämisen ympäristövaikutus on peanutsia verrattuna siihen haittaan, jonka päivittäinen liha- ja maitotuotteiden syöminen aiheuttaa. Jotain mittasuhtaa lihantuotannon ongelman käsittämiseen antaa se, että pelkästään Yhdysvalloissa teurastetaan vuosittain yli 9 miljardia eläintä vastaamaan maailmanlaajuiseen lihan kysyntään.

160306-11

4.3.2016 HBO:n julkaiseman Vice-dokumentin Meathooked ja End of Water näkeminen lisäsi tietoa ja tuskaa entisestään. Maapallo on joutunut tähän jamaan meidän elinaikanamme, ja me näemme sen tuhoutuvan. Tätä ei voi pysäyttää.

Meat addiction

Amerikkalaiset syövät valtavia määriä punaista lihaa. Mikä on pelottavinta, muissa maanosissa, joissa väestön kasvu on räjähdysmäistä, ollaan menossa kohti samaa ruokavaliota.

160306-3 160306-5

Jos oletetaan, että maailman väkiluku on vuoteen 2050 mennessä 9 miljardia, maa ja vesi eivät kertakaikkiaan riitä. Ilmakehä ei pysty imemään kaikkea hiilivetyä ja metaania, joita eläinteollisuus synnyttää. Mikäli lihaa yritetään tuottaa 9 miljardille ihmiselle, seurauksena on täydellinen, käsittämätön ympäristökatastrofi, sanoo Ken Cook, Environmental Working Groupin johtaja.

160306-36 160306-37

Ongelma on, että lihasta pyritään tekemään mahdollisimman halpaa. Tehotuotetun lihan markkinat kasvavat räjähdysmäisesti. Halpojen hampurilaisten kysyntä megalomaanista.

160306-6

70 % viljelymaasta on lihatuotannon käytössä – lähes kolmannes maapallon pinta-alasta. Se on täysin kestämätöntä. Karjatalous tuhoaa muutakin kuin maata. Lantaa tulee niin paljon, että se vahingoittaa ekosysteemiä. Lisäksi meiltä on loppumassa vesi.

160306-31

Maatalouden osuus USA:n vedenkulutuksesta on 80-90 %. Lihakarjaa kasvatetaan jättimäisissä, jopa 100 000 eläintä käsittävissä laitoksissa, joissa nautoja ruokitaan tehotuotetulla maissilla. Alla kuva Yuma Countysta USA:sta. 25 maissikilon tuottaminen vaatii 9 500 litraa vettä. Jos eläin syö kasvattamossa olon aikana 1 250 kg maissia, jokaiseen eläimeen kuluu 475 000 litraa vettä.

160306-29

Tuntuu käsittämättömältä, että puolen kilon lihapalan eteen käytetään 6 800 litraa vettä. Jäätävä luku ajatellen, miten paljon vettä kuluu muutaman hampurilaispihvin aikaansaamiseksi. Ja näitä ympäristöä näivettäviä läpysköitä myydään naurettavan halvalla yhä kasvavia määriä joka puolella maailmaa.

160306-23
Sikaloiden ulostealtaita USA:ssa. Alueen vesien typpi-, fosfori- ja bakteeritasot ovat huipussaan.

Yli 2/3 Amazonin alueen metsäkadosta johtuu lihantuotannosta. Sen metsistä on kaadettu 47 %. Jos Amazonin sademetsä tuhoutuu, kaikki maailman trooppiset sademetsät tuhoutuvat.

160306-52

Kaliforniasta, joka on yksi maailman merkittävimmistä ruoantuottaja-alueista, loppuu vesi. Brasilian Sao Paulossa historian pahin kuivuus on ajanut 20 miljoonaa ihmistä taistelemaan jäljellä olevasta vedestä ja mellakoimaan kaduille.

160306-56

Ilmaston lämmetessä merenpinta nousee peittäen alleen rannikkojen viljelymaat ja kuivuus näivettää pellot aavikoiksi, pakottaen epätoivoiset ihmiset liikkeelle etsimään uusia asuinseutuja aiheuttaen satojen miljoonien ihmisten uudelleensijoittumisen maapallolla.

160306-45

Nasan tutkijat havainnollistavat veden loppumista. Luoteis-Intia, Bangladesh, Lähi-Itä, Pohjois-Kiinan tasanko, Himalajan ympäristö, eteläinen Etelä-Amerikka, Argentiinan ympäristö, Brasilia…

160306-15

Luonnonvarat hävittävä järjestelmä koituu lopulta omaksi tuhokseen. Ilmastonmuutos on suoraa seurausta ihmisen toiminnasta.

Suosittelen katsomaan: HBO: Meathooked and End of Water, josta tämän bloggauksen kuvat on napattu.

The Shocking Consequences of the World’s Meat Addiction >

NASA: 4 Billion People at Risk as ‘Water Table Dropping All Over the World’ >

Cowspiracy >

160306-32160306-33